Speaker - Bouwen voor de geest
Dordrecht | december 2007

Speaker is een ontwerp voor een stilteruimte in de kloostertuin midden in de stad Dordrecht. Gedachten dienen tot het reinste te komen om ze te laten spreken. Het beste gebeurt dit in een ruimte waar concentratie optimaal is en afleiding tot minimum is gereduceerd. Met de vorm van Speaker wordt licht maximaal opgevangen op de gekromde vlakken die hierdoor een rustgevende gradient krijgen. Een aureool van licht tekent zich af boven de serene stilte.

Met de entree is getracht de storing die iemand teweegbrengt bij het binnenkomen te beperken door een draaideur toe te passen die zowel het licht als geluid van buitenaf weert.

De lage glasstrook zorgt voor uitzicht op water, tilt de schaal op boven het maaiveld en bedient de enige beperkte relatie tussen binnen en buiten. Het interieur is niet meer dan een cirkelvormig bankje van het zelfde materiaal als de vloer en de schaal. Drie personen kunnen plaatsnemen waarbij zowel naar elkaar toe als van elkaar af gezeten kan worden.

De schaal van Speaker is uitgevoerd van in het werk gestort beton. Deze wordt zo schoon mogelijk afgewerkt om het lichtspel op de gekromde vlakken goed tot zijn recht te laten komen. In het oppervlak van de schaal, die het regenwater opvangt is een gootje opgenomen. Deze voert het water af naar het reservoir op maaiveldniveau.

De entree bestaat uit twee in elkaar geschoven kokers van corten-staal, waarvan de binnenste, door de gebruiker als een draaideur bediend, de opening aangeeft. De openingen zijn zo nooit recht tegen over elkaar geopend. Op deze manier ontstaat een combinatie van pure materialen die niet de tand des tijds zullen doorstaan maar hier ook een projectie van zullen zijn.