Peperklip - nieuwe toegangen
Rotterdam | juni 2007

ism Qenep Architectuur en Productontwikkeling

3e prijs

Visie – ruime woning, riante entree | De Peperklip kenmerkt zich door ruime woningen oor weinig geld: kwalitatieve sociale woningbouw. Toegangsruimten zijn efficiënt en dienen hoofdzakelijk als doorgangsgebied, tussen straat en woning, via brievenbus, berging en lift. Het sociale aspect van deze publieke ruimten verdient aandacht.

Nederland heeft geen traditie in het maken van ruime sfeervolle entreehallen. Mediterrane landen hebben in dit opzicht een grote voorsprong. Vaak wordt de bewoner daar ontvangen door een concierge die daarbij de post overhandigt. De route naar de lift loopt langs een fontein met planten. Vaak is er een gemeenschappelijke ruimte, de Salon Comunal, voor bewoners om te gebruiken wanneer de woning voor bezoek te krap zou zijn.

Ruimte – Straat bij entree betrekken | De combinatie van ruime woningen met riante entreehallen zou de Peperklip uniek maken. Om dit te bereiken is een slimme ruimtelijke ingreep nodig. Hiertoe benutten we de volledig beschikbare hoogte van 5 meter en de maximale breedte. Dit wordt bereikt door zes bergingen gedeeltelijk te laten zakken tot maximaal anderhalve meter onder de begane grondvloer, ontsloten door een hellingbaan. Twee bergingen bevinden zich buiten en zijn geschikt voor ondernemende bewoners die deze berging omvormen tot een kiosk. Deze kiosk ‘verlengen’ de entrees ruimtelijk tot op de straat en dragen daarmee bij aan de publieke interactie. MEt de doorbraak ontstaat ruimte boven de bergingen voor een bijzondere vijver met daarboven een hangende ruimte, de Salón Comunal. De intstallatieruimte wordt in de smalle beuk opgenomen. Op de eerste verdieping komt een loopbrug vanaf lift en trap, als tweede toegang naar de Salón Comunal.