Interieur directiekantoor
Rotterdam | 2009

In dienstverband bij Architectenbureau Filip Mens

i.s.m. Isabelle van Zeijl, Dorato

Het monumentale gebouw aan de Nieuwe Binnenweg te Rotterdam kende als oorspronkelijke functie het arm- en weeshuis Sint Jansplaats. Architect van het uit de jaren 1920 stammende pand was M. Brinkman.

Laurens Wonen kocht het pand om hierin de bestuurszetel van de zorginstelling te huisvesten. Zodanig werd het pand, afgezien van de begane grond, verbouwd zodat het dienst kon doen als kantoor.

De eerste verdieping is door zijn goede staat en monumentaliteit voor een groot deel onveranderd gebleven. Wel is het interieur in samenwerking met Dorato compleet gemoderniseerd met mooie tijdloze meubels voor het drie-koppige bestuur en het secretariaat.

De tweede verdieping vereiste meer aandacht. Deze uitgeleefde verdieping had met zijn kleine slaapkamertjes een indeling die nog stamde uit de eerste functie en bleek onwerkbaar voor de nieuwe situatie. Kamers werden bij elkaar gevoegd en verlicht door nieuwe daklichten in de kap. Daarnaast werden de wanden aan de interne gang vervangen door (semi) transparante, glazen wanden, zodat meer licht vanuit de kamers de gang in komt en het geheel ruimtelijker maakt. De nieuwe pantries / copieerruimtes kregen op elke verdieping een bekleding met eikenhouten latten om zo een eenheid te maken in alle ’service’-ruimtes.

Een deels open houten trap biedt toegang tot de zolder die als ruime vergaderkamer is ingericht. Ook hier keert de eikenhouten latten structuur terug om de cv-installatie achter te verbergen.

Een ingrijpende aanpassing aan het exterieur was de vluchttrap aan de achterzijde van het gebouw. Deze kokervormige ontsluiting verzorgt de vluchtweg voor alle verdiepingen. Opgebouwd uit een zwart-gemoffeld raamwerk met een verticaal geplaatst kabelweefsel biedt het een transparantie die groot genoeg is om het door de omgeving te laten opnemen.

beelden: Architectenbureau Filip Mens