Een hutje op het IJ
Amsterdam | januari 2006

MSc 3 | Bouwkunde | TU Delft

De oevers grenzende aan het IJ, zijn in volle ontwikkeling. Grote prestigeprojecten om de levendigheid rondom het IJ te vergroten komen binnen korte tijd van de grond. Behalve woningen en kantoren bestaan de nieuwbouwprojecten uit een aantal ‘ankers’. Het muziekgebouw is daar een voorbeeld van, maar in de toekomst zullen op het oosterdok- en westerdokseiland meer openbare gebouwen hun plek vinden.

Horecagelegenheden, de nieuwe openbare bibliotheek, een conservatorium, het hooggerechtshof staan in de planning of zelfs al verder. Het grote centrale scharnierpunt zal het centrale station blijven met nog meer aanknopingspunten op verschillende netwerken.

De noord-zuidlijn en de nieuwe IJhal met vele commerciële functies aan het water zorgen voor een nieuwe impuls de stad meer met het IJ te betrekken. Ook op Noord zal zich het één en ander afspelen. De herinrichting van het Shell-terrein met veel woon- en werkruimte, het nieuwe filmmuseum en stadsparken langs het water zullen het aanzicht van noord bepalen. Iets verder in de toekomst zal de buiksloterham met nagenoeg hetzelfde programma worden ingevuld.

Een ander onderzocht aspect zijn de transportmiddelen. Met de vestiging van duizenden m2 wonen, werken en vertier zal het waterverkeer met haar pontjes floreren. Met dit alles in het vooruitzicht is de conclusie dat nu al een openbaar gebied is en aan het ontstaan is, waarin de activiteiten in de publieke sfeer talrijk zijn.

Het programma bestaat uit een netwerk van rustkamers, als een hotel, en elk van die kamers bestaat uit twee niveaus. Om tot jezelf te komen zul je het eerste niveau -daar waar je vanaf het water op binnenkomt en eventueel mogelijkheden zijn tot ontspanning- moeten ontstijgen. Niveau twee is een ruimte die letterlijk boven alles staat. Een minimalistische omgeving zorgt voor zo min mogelijk afleiding. De juiste thermische en akoestische middelen worden ingezet om een optimaal concentratie-niveau te bewerkstelligen. De bedoeling van deze individuele kamers, mediteren is immers de persoonlijke ervaring op zijn puurst, is dat ze voor een zelf te bepalen tijd te reserveren zijn. Om tot deze plek te komen zal eerst een reis moeten worden afgelegd.

Het beginpunt is het vertrek vanuit de drukte van de nieuwe stationshal waarin zich de incheckbalie met foyer bevindt. Vanuit het toppunt van menigte, geluid en afleiding brengt een vaartuig je op de plek van bestemming. Eenmaal de reis voltooid en de meditatie achter de rug, zul je als herboren, bewuster en sterker in het leven terug keren.

“Unplug to reload!”