Villa Las Huertas
Arenas de San Pedro | november 2009

Het regionale park Sierra de Gredos is een bijzonder gebied. Door de oost-west oriŽntatie van dit gebergte met pieken tot bijna 2600 meter, worden weersinvloeden vanuit het noorden en het zuiden van elkaar gescheiden.

Dit zorgt voor een gunstig microklimaat in het doorgaans droge binnenland van Spanje.

De vegetatie profiteert hier rijkelijk van. De variatie aan fruit- en notenbomen is enorm, waardoor eten/leven van eigen land hier heel letterlijk genomen kan worden.

Met dit landschap als kader, is de eerste schetsfase voor de verbouwing en eventuele aanbouw van een landhuis afgerond. Uitgangspunt is de huidige toestand van het bouwwerk, dat bouwkundig gezien nog prima in orde is. Het interieur wordt georganiseerd rondom twee volumes die tot het schuine dak doorlopen.

De eerste van de twee vormt het intieme gedeelte van de badkamer. Hierin bevindt zich de douche en het toilet. Het tweede volume bevat de tv-zit-hoek. De rest van de ruimte is open en hierin lopen keuken, eetkamer en woonkamer in elkaar over. Bestaande openingen in de gevel worden benut en daar waar nodig vergroot om licht dieper tot de woning te laten doordringen of om de relatie tussen binnen en buiten op de juiste plekken te versterken.

De entree tot het huis is verplaatst naar de kopgevel, het deel van het huis wat ook als eerst via de oprijlaan bereikt wordt. Op deze manier wordt een logische reeks van ruimtes opgebouwd, die loopt van open en Ďpubliekeí ruimtes tot de meer intieme en de private plekken van het huis.